Karácsony

Lorenzo Costa: A szent család
Lorenzo Costa: A szent család

A Karácsony – vagy Szent Karácsony Ünnepe – Jézus születésének szimbolikusan megjelenített születésnapja. Az Ő világrajövetele, keresztény szimbólumot hordoz „az Isten emberré lesz”. Fizikai testet ölt a lélek, és közvetít ember és isteni atyja között -„Egy törvényt hoztam néktek – szeressétek egymást”!

Karácsonyra készülődés időszaka advent. („adventus Domini” latin kifejezés az úr eljövetelét jelenti)

Advent keresztény szimbólum, december 25-ét, karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi készülődés – várakozás – már advent első vasárnapjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. A készülődés idején a lelki ráhangolódás mellett hagyomány az adventi koszorú elkészítése, amit a XIX.–XX. század óta készítenek az emberek.

A koszorú ősét 1839-ben Wichern német lelkész álmodta meg, eredetileg egy szekér kerékre tett gyertyákból. A kerék-koszorúra 23 gyertyát tett minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Az ötlete hagyománnyá vált.

A katolikus egyházban az adventi időszak színe a lila. (viola), az értelmezés szerint a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap alkalmával az Úr eljövetelének közelségét ünnepeljük. A gyertyák meggyújtásának sorrendje két lila és aztán a rózsaszín, majd utolsó adventi gyertya, amit gyújtunk lila. (A rózsaszín, mint tudjuk kevert szín, és a lila-fehér keverékéből áll össze. Az öröm színe a fehér, és ha lilával keverik, akkor rózsaszínné válik, innen ered a rózsaszín gyertya, mint az ünnep küszöbén álló örömérzés.) A világító gyertyák száma szimbolizálja a növekvő fényt, melyet isten Jézusban ad karácsonykor. Az adventi koszorún, a karácsonyt megelőző utolsó vasárnap mind a négy gyertya ég.

Az elvilágiasodott szokások szerint, ma már sokszínű gyertyával díszítik az adventi koszorút. Így van zöld, sárga, kék, fehér, arany, ezüst, narancssárga színben pompázó dekorációs fenyőágból készült koszorú.  Általában a fenyőfa díszítés alapján választják ki az adventi koszorút. Pl. ha a fenyőfa díszei piros vagy kék színben pompáznak, akkor az adventi koszorú is ennek megfelelően piros vagy kék.

Az adventi koszorú minden gyertyája egy-egy fogalmat szimbolizál. Az első gyertya a hit, a második a remény, a harmadik a szeretet és a negyedik az öröm szimbóluma.

A katolikus szimbolika szerint egy-egy fogalomhoz társítva, egy-egy személy vagy közösség jelenik meg. Például az első gyertyát advent első vasárnapján Ádám és Éva miatt gyújtjuk, akiknek Isten a megváltást ígérte, ami egyben a hit jelképe. A második gyertya a zsidó nép miatt gyúl ki, nekik Isten megígérte tőlük származik majd a Megváltó, aki reményt ad az emberiségnek. A harmadik gyertya Keresztelő Szent János érdemeit hirdeti, aki Jézus eljövetelét szimbolizálja, és készíti az utat az emberek szíve felé, a szeretet irányába. A negyedik gyertya Szűz Mária miatt gyúl ki, aki megszüli a szeplőtlen fogantatású Fiút, és ezzel örömet ad a világnak.        

A hitvilág szerint adventkor minden vasárnap egy-egy angyal száll le a földre, és az angyalok békességet hoznak magukkal. Keresik az emberek szívében a szeretetet. A karácsony szelleme a legszebb emberi érzés a szeretet közvetítésének szimbólumát hordozza.

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Please follow and like us: