Asztrológia

Csillagjóslás

Az asztrológia, azaz csillagjóslás abban a hitben gyökerezik, hogy az égitestek közvetlen hatást gyakorolnak az ember sorsára, azaz a csillagok meghatározott szabályok szerint változó helyzete befolyásolhatja életünk fordulóit.

Takács Tibor először véletlenül emelt le egy asztrológiai könyvet barátja könyvespolcáról. Aztán úgy alakult az élete, hogy a különböző csapásokat – betegség, hozzátartozó halála – könnyebb volt úgy elviselnie, ha az asztrológia segítségével megpróbált azonosulni a sorsával. Elhitte, hogy minden egyes történésnek oka és valamilyen célja van az életében. A miértek megtalálásában segítette az asztrológia.

Ő úgy gondolja: az asztrológia nem csupán abból áll, hogy felrajzoljuk a bolygók állását, és ebből bizonyos következtetéseket vonunk le. Az asztrológia szerinte nem jóslás, inkább lélekelemzés, egy különleges nyelv, amit meg lehet tanulni, érteni, és értelmezni. A horoszkópunk olyan, mint egy térkép, amelyen életünk minden fontos történése szerepel. Ezek azonban nem törvényszerűek, alakíthatunk rajtuk.

Az életutunk leginkább egy fához hasonló – mondja. – Eleinte egyenes úton haladunk, ez a fa törzse, majd ahogy a lombkorona ezer ágra bomlik szét, mi is ezernyi út közül választhatunk. Az asztrológia lehetőséget kínál tehát az önismeretre, a helyes választásra. A legfontosabb szabály: élj visszafelé az életben! Ha tudod, hogy mit akarsz elérni, mivé akarsz válni, ebből indulj ki, és tégy meg mindent ennek érdekében.

Takács Tibor szerint – aki ma már profi asztrológusként oktatja is ezt a sokak által megkérdőjelezett tudományt – vannak ösztönösen jól élő emberek és akadnak, akiket sorscsapás figyelmeztet az igazi feladatukra.

Születésünk pillanatában különféle adottságokkal, és meghatározott energiával jövünk a világra, amelyek aztán az adódó élethelyzetekben aktiválódnak – magyarázza. – Az adottságaink egyenlők a lehetőségeinkkel, a horoszkóp pedig megmutatja az életfeladatot, amit a legkülönbözőbb módon teljesíthetünk. Ez a feladat, avagy életprogram lehet például gondoskodás, függetlenség, netán kiszolgáltatottság. Abba, hogy milyen úton valósítjuk meg a feladatunkat, beleszólhatunk. Lehet valaki kiszolgáltatott párkapcsolatban, munkában, betegségben is. Gondoskodhat valakiről, és elvárhat gondoskodást másoktól. Leélheti egyedül, teljes függetlenségben az életét, de választhat olyan házastársat is, aki korlátozza a szabadságát, ilyenkor az ellene folytatott harcban éli ki a függetlenségét. A sorsunk tehát az adottságainkhoz való feladatokat hozza, a feladatok megoldása, azaz az életünk minősége azonban már tőlünk is függ. Aki nem tudja, mi a feladata, vagy nem akarja elfogadni azt, örökös harcban áll a sorsával. Elmenekülni, kivonulni a “világból”, elbújni a sorsunk elől, komolyabb veszteségek nélkül azonban csak ideig-óráig lehet.