Asztrológia, mint lehetőség

Amikor valaki találkozik az asztrológiával, többnyire a média által bemutatott és erősen populáris és torzított jelentésével találkozik. Szinte mindenki a csillagokról, jóslatokról és jövendőmondásról beszél. Ez a vásári asztrológia, ennek semmi köze a valósághoz. Ez nem szól másról, mint üzletről. Természetesen van egy másik, sokkal kevésbé ismert oldala is, amit szeretnék megismertetni.

Az asztrológia nem tesz mást, mint az adottságokat és a lehetőségeket egy adott szimbólumrendszeren keresztül vizsgálja. Az élet nem más, mint a személyiség, a lehetőségek és az események kombinációja.
Abban még a teljesen szkeptikusak is egyetértenek, hogy minden ember egyéni adottságokkal születik. Az asztrológia azonban nem önmagában a tehetséget vizsgálja, hanem a kibontakozást és az eredmény lehetőségét is. Az ma már teljesen nyilvánvaló, hogy a lehetőségek mindenki számára nyitottak, de a siker közel sem olyan egyértelmű. Biztos, hogy mindenki tisztában van a tehetségével? Az asztrológia mindenki számára lehetőséget nyújt arra, hogy ezt felismerje.
A társadalom számára nem kis probléma lesz, hogy olyasmire tanít és képez embereket, amely sem az egyén, sem a közösség számára nem jelent megoldást. Nem kérdéses, hogy vannak közkedvelt, divatos pályák és kevésbé elismert hivatások. De biztos, hogy mindenki azt választja, ami számára boldogságot is jelent? Amit az embereknek tudnia kellene, az ehhez vezető út! A tapasztalataink azt bizonyítják, hogy az emberek többsége nem ott és nem azt teszi, amire adottsága van. Lehet, hogy valaki a pénz lehetősége miatt közgazdász pályát választ, de amennyiben erre nincs adottsága, sikeres és boldog biztos nem lesz! Évekig tanul, küzd, harcol a sikeréért hiába. Viszont esetleg tanárként boldog lehetne, azt pedig az elismertség és a megbecsülés hiánya miatt meg sem próbálja. Az asztrológia egy lehetőség megismerni az utunkat.
Nyilvánvaló, hogy mindannyian a vágyaink irányába haladunk, anélkül, hogy a tehetségünkkel tisztába lennénk. Az asztrológia képes megmutatni az utat, milyen irányba teljesedhetünk ki. Azonban, ha ez ellentétes a társadalom által felrajzolt siker képpel, ez csak akkor lehetséges, ha a tudatunkban megváltozik az értékekhez való viszonyunk. Ma folyamatosan látjuk, hogy a saját életünkért is egyre nehezebb felelősséget vállalni. Ennek az alapvető oka a valódi önértékelés hiánya. Azonban a saját énképünk megismerése nélkül ez nem is lehetséges. Minden döntésünknek eredménye és következménye van. Ezzel akkor is szembesülnünk kell, ha ez nem azonnal és közvetlenül jelenik meg az életünkben. Szinte alig van ember aki úgy gondolkozik, hogy van sors. Külvilágfüggőek leszünk, könnyen befolyásolhatóak, valódi értékek nélkül. Meggyőződésem, hogy amennyiben képesek vagyunk a gondolkodásunkat változtatni, boldogok lehetünk! Ezt a változást kínálja az asztrológia.
                                                              Takács Tibor